Κέρδισε η σπάνια ομορφιά των Σερρών

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το μοναδικό φυσικό κάλλος και οι μεγάλες αντιθέσεις κέρδισαν τις εντυπώσεις και ανέδειξαν το νομό Σερρών με τη λίμνη Κερκίνη και τις λουτροπόλεις-ιαματικές πηγές Αγκίστρου και Σιδηροκάστρου, νικητή του φετινού διαγωνισμού του ευρωπαϊκού προγράμματος EDEN, με θέμα του τον «Υδάτινο Τουρισμό» (Aquatic Tourism). Μία σημαντική διάκριση, η οποία πιστοποιεί τις -ήδη γνωστές- μοναδικές ομορφιές αυτού του γεμάτου αντιθέσεις τόπου, που γοητεύει τους επισκέπτες.
Στο φετινό διαγωνισμό διακρίθηκε ο νομός Σερρών σε σύνολο οκτώ (8) προτάσεων, ενώ για πρώτη φορά αναδείχτηκαν και τέσσερις επιλαχόντες προορισμοί (με σειρά κατάταξης): 1) η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με τις ιαματικές πηγές των Δήμων Υπάτης, Καμένων Βούρλων, Μακρακώμης, Γοργοποτάμου και Σπερχειάδος και με τους ποταμούς Σπερχειό και Ίναχο, 2) η Ν.Α. Αιτωλοακαρνανίας με προτεινόμενο προορισμό το Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού, τις εκβολές των ποταμών Αχελώου και Εύηνου και τις νήσους Εχινάδες, 3) Ν.Α. Θεσπρωτίας με τον μυθικό ποταμό Αχέροντα και 4) ο Δήμος Δελβινακίου στο Νομό Ιωαννίνων με την ανάδειξη του τοπικού ποταμού Ρογόζη.
Οι νικητές — προορισμοί και οι τέσσερις επιλαχόντες θα προβληθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω δράσεων προβολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα βραβευθούν σε σχετική εκδήλωση, που θα διοργανώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, στις 27 Σεπτεμβρίου 2010, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Μέρας Τουρισμού.
Το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας» (European Destinations of Excellence — EDEN IV), έχει ξεκινήσει από το 2007, στόχο έχει την ανάδειξη νέων τουριστικών προορισμών, μη παραδοσιακών και μη αναπτυγμένων, οι οποίοι αναπτύσσονται τουριστικά σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.
Η Γενική Γραμματεία Τουρισμού του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, συμμετείχε για τέταρτη συνεχή χρονιά στο EDEN.