Αντιδράσεις στη Γερμανία για τον οικολογικό φόρο…

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
«Φάρσα» χαρακτηρίζει η Germanwings τον φόρο προγραμματισμένων ταξιδιωτών/ η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρία εκφράζει φόβους για σοβαρές επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας.

Η Germanwings χαρακτηρίζει ως «φάρσα» τον φόρο επιβατών. Το νομοσχέδιο που ανακοινώθηκε στα μέσα Ιουλίου σχετικά με τον προγραμματισμένο φόρο αεροπορικής μετακίνησης προτείνει εισαγωγή φόρου 13€ ανά άτομο για πτήσεις μικρού ή μέσου βεληνεκούς και φόρο 26€ ανά άτομο για μακρινές πτήσεις.
«Ο Φόρος τέτοιου ύψους δεν είναι οικολογικός, είναι αντικοινωνικός και πρόκειται να οδηγήσει σε μείωση θέσεων εργασίας», δήλωσε ο Thomas Winkelmann, εκπρόσωπος του Διοικητικού Συμβουλίου της Germanwings, κατά τη διάρκεια δηλώσεων. «Ο προγραμματισμένος νόμος είναι ανούσιος και άδικος, απουσιάζει πλήρως η οικολογική βάση, αποτελεί φάρσα η προσπάθεια δικαιολόγησης της υλοποίησής του», συνεχίζει ο Winkelmann.
Οι χειρότεροι φόβοι της Germanwings επιβεβαιώθηκαν μετά την λεπτομερή περιγραφή του νέου φόρου που εισήχθη στα μέσα Ιουλίου.
Αν και το νομοσχέδιο φέρει τίτλο ‘Κίνητρο περιβαλλοντικά συμβατής συμπεριφοράς και μελέτη οικολογικών προβληματισμών’, ωστόσο απουσιάζει οποιαδήποτε τέτοια προσέγγιση. Για παράδειγμα, τα ιδιωτικά Jet απελευθερώνονται από οποιονδήποτε φόρο σύμφωνα με το τρέχον νομοσχέδιο.
Μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων που ταξιδεύει από τη Στουτγάρδη στο Ροστόκ /Laage στη Βαλτική, θα πληρώνει σε φόρους επιπλέον 104€. Ενώ ο παραθεριστής που αναχωρεί για υπερατλαντική πτήση στη Χαβάη θα καταβάλει μόλις 26€ επιπλέον. «Είναι σκάνδαλο, καθώς άτομα μέσου εισοδήματος πρέπει να πληρώνουν ενώ οι επιβάτες ενός ιδιωτικού αεροσκάφους απαλλάσσονται από οποιαδήποτε χρέωση’ συνεχίζει ο
Winkelmann. «Επίσης μας απασχολεί το γεγονός ότι εξαιτίας του νέου φόρου θα υπάρξει και πάλι αύξηση κυκλοφορίας στους εναέριους δρόμους, συνεχίζει ο κύριος Winkelmann. Η επιβολή φόρου κυμαινόμενου από 13-26€ ανάλογα με τον προορισμό δεν παρέχει κανένα κίνητρο στις αεροπορικές εταιρίες για τη χρήση αεροσκαφών που είναι πιο σύγχρονα και αποδοτικά. «Είναι αδύνατο κάτι τέτοιο να μην έχει σημασία από οικολογικής άποψης- αν δηλαδή ταξιδεύεις με ένα αποδοτικό και σύγχρονο αεροσκάφος ή ένα παλιό ρυπογόνο» αναφέρει ο Winkelmann.
Οι επιβάτες που χρειάζεται να αλλάξουν αεροπλάνο δεν πληρώνουν φόρους. Κάποιος που ταξιδεύει από Αμβούργο μέσω Φρανκφούρτης στο Τελ Αβίβ καταβάλλει άπαξ το ποσό των €13. Εκείνος που ταξιδεύει απευθείας από Κολονία προς Τελ Αβίβ θα πληρώνει €26. Thomas Winkelmann: «Είναι αυτό δικαιοσύνη»;